Raskasta joulua -kiertue tukee Nuorten turvataloja

Katso Raskasta joulua Special ke 28.12 klo 23 JIMillä. Ohjelma on katsottavana myös Ruutu.fissä.

"Joulu ei ikävä kyllä ole kaikille iloinen juhla"

Perustimme aikoinaan Raskasta joulua -projektin, jotta voisimme tuoda musiikillamme turvaa ja lohtua.

Sen vuoksi yhteistyö Nuorten turvatalon kanssa tuntuu tärkeältä ja luontevalta, tuottaja ja yksi kiertueen perustajista Erkka Korhonen kertoo.

Autetaan nuoria yhdessä

Tänä vuonna Punainen Risti ja Raskasta joulua -muusikot yhdistävät voimansa auttaakseen nuoria. Sinäkin voit auttaa:

  • Lahjoita 15 €. Laita tekstari SPRLAHJA numeroon 16499 (15€)
  • Lahjoita 10 €. Soita numeroon 0600 155 90 (10.01 €/puh + mvm/pvm)
  • Lahjoita verkossa haluamasi summa
 

Kurkistetaan kuvausten kulissien taakse

Punaisen Ristin Nuorten turvatalossa Rekolan vanhassa kartanossa käy kuhina. Käynnissä ovat huippusuositun Raskasta joulua -kiertueen tv-taltioinnin kuvaukset, tänä vuonna osa kiertueen lipputuloista ohjataan Nuorten turvatalon toimintaan.

Jutunjuurta riittää, kun kiertueen tähtimuusikot Marco Hietala, Erkka Korhonen ja Ville Tuomi pääsevät vaihtamaan turvatalon työntekijöiden, vapaaehtoisten ja asiakasnuorten kanssa ajatuksia nuoruuden haasteista.

Puhelinsoitto tai summerin painaminen riittää

Myös Nuorten turvatalolla tiedetään, että nuoren joulunviettoa voi varjostaa esimerkiksi yksinäisyys tai ahdistus. Niinpä turvatalolle rakennetaan joka vuosi perinteinen, rauhallinen joulu. Nuori tai hänen perheensä voi hakea turvatalolta apua niin pieniin kuin suuriin pulmiin mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

– Joulut ovat turvatalossa rauhallisia. Ihmiset sinnittelevät usein vaikeassa perhetilanteessa yli pyhien ja hakevat apua vasta arjen koittaessa, Nuorten turvatalon kriisi- ja perhetyöntekijä Jukka Kokander toteaa.

– Mutta aina löytyy nuoria, joilla ei esimerkiksi ole perhettä tai ystäviä, joiden kanssa viettää joulua. Haluamme antaa lämpimän ja turvallisen joulun jokaiselle.

Turvatalot ovat avoinna myös jouluna

Muusikot ovat silminnähden vaikuttuneita Nuorten turvatalon toiminnasta. Erityisen otettuja tähdet ovat siitä, kuinka helppoa ja nopeaa avun hakeminen on – jopa jouluna, jolloin monet muut paikat ovat kiinni.

Katso tarkemmat aukioloajat

– On todella tärkeää, että turvatalo tarjoaa nuorille joulunakin mahdollisuuden olla turvassa ja jutella mihin kellonaikaan tahansa, Leningrad Cowboys ja Suburban Tribe -yhtyeistä tunnettu Ville Tuomi pohtii.

Vantaa, Espoo, Helsinki, Turku ja Tampere - ja netti

Punaisen Ristin Nuorten turvataloja on Vantaan lisäksi Espoossa, Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Turvatalojen keskeisimpiin palveluihin kuuluvat nuorten kriisimajoituksen lisäksi perhetyö ja ympärivuorokautinen puhelinpäivystys. 

Katso turvatalojen yhteystiedot

Kahtena iltana viikossa työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset jalkautuvat nuorten pariin nettiin.

Katso Tukinet Chatin tarkempi aikataulu

– Olisipa tällaisia palveluita ollut minun nuoruudessani, kun tunteet kuohuivat harva se päivä. Tosin turvatalosta saisi varmasti myös omaan vanhemmuuteen liittyviä oivalluksia, Nightwish-yhtyeen basisti Marco Hietala miettii.

Vapaaehtoiset mahdollistavat työn

Vapaaehtoisten työpanos on toiminnan kannalta merkittävä. He työskentelevät aina vakituisen työntekijän rinnalla, ja saavat tukea ja ohjausta.

Vantaan turvatalolla työskentelee aktiivisesti lähes 70 vapaaehtoista, joista suurin osa tekee turvatalovuoroja noin kerran kuukaudessa.

– Vapaaehtoistehtäviin kuuluu muun muassa valmistaa ruokaa, siivota ja yksinkertaisesti viettää aikaa nuorten kanssa. Työ on siis todella monipuolista ja siksi antoisaa, jo vuosia turvatalolla vapaaehtoistyötä tehnyt Hanna Loponen kertoo.

Samu sai turvatalolta tukea itsenäistymiseen

Pitkän kuvauspäivän koskettavin hetki koittaa, kun Samu Ronkainen, 18, haluaa jakaa muusikoille tarinansa.   

– Perheessäni oli paljon erilaisia ongelmia, joiden vuoksi otin itse yhteyttä Nuorten turvataloon. Ensimmäiset illat turvatalolla tuntuivat oudoilta, sillä minulla ei ollut voimia esimerkiksi jutella muiden nuorten kanssa. Olin sulkeutunut ja elin täysin omassa maailmassani. Päädyin majailemaan turvatalolla yhteensä kaksi kuukautta ja kiitos turvatalon ihanien työntekijöiden ja vapaaehtoisten, voin jo paljon paremmin, nuori mies kertoo hymyillen.

– Hienoa, että hait ja sait apua. Nuorelle miehelle ei välttämättä ole helppoa hakea apua ja puhua tunteistaan. Upeaa, että uskalsit tehdä sen, Tuomi toteaa ja taputtaa Ronkaista kevyesti olkapäälle.

– Se oli jännittävää, sillä turvatalolla kerroin monia kipeitä asioita ensimmäistä kertaa kenellekään. Mutta jo se itsessään auttoi. Ja tietysti se lämmin ilmapiiri, joka turvatalolla aina on, Ronkainen pohtii.

Ronkainen pääsi mukaan turvatalon itsenäistymisen tukiohjelmaan, jossa autetaan täysi-ikäistyviä nuoria oman elämän alkuun. Ronkaiselle itsenäistymisen tuki on ollut äärettömän arvokasta – pääsipä hän tukiohjelman avulla muuttamaan myös ensimmäiseen omaan asuntoonsa.

– Omaan kotiin muuttaminen tuntui aluksi hurjalta, mutta saan edelleen tarvittaessa apua käytännön asioihin kuten esimerkiksi taloudenhoitoon.  Ja aina saa jutella, jos siltä tuntuu, Ronkainen kertoo.

Pyyteetöntä työtä

Kotiinlähdön lähestyessä muusikoiden juttelusta ei meinaa tulla loppua – niin paljon ajatuksia on herännyt kuvauspäivän aikana. Tähdet tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että Nuorten turvatalolle on tarvetta.

– Kyllä tällaista pyyteetöntä työtä täytyy arvostaa. Tämä on ollut hieno päivä, Korhonen pohtii muiden nyökytellessä.

– Minä pidän erityisesti siitä, että turvatalossa ei syyllistetä ketään. Se, että kotona on hankala olla, ei ole kenenkään vika. Se vain kertoo siitä, että vuorovaikutuksessa on parantamisen varaa.

Lue lisää Nuorten turvatalojen toiminnasta