Ensiaputaidot korostuvat kesämökillä, jonne ammattiauttajilla on pitkä matka

Suurin osa ensiapua vaativista tapaturmista tapahtuu vapaa-ajalla. Kesällä tyypillisiä tapaturmia ovat ongenkoukun juuttuminen ihoon, palovammat, haavat ja nivelvammat.

Iso osa onnettomuuksista sattuu silloin, kun lomailija tekee jotain pitkän tauon jälkeen ja taidot ovat ehtineet ruostua. Lomalla saatetaan innostua uuteen harrastukseen, matkustellaan, veneillään ja retkeillään, jolloin haavereita voi tapahtua. Vapaa-ajalla tehdään usein myös montaa asiaa samaan aikaan.

Onnettomuuksilta voidaan kuitenkin välttyä, kun toimitaan rauhallisesti ja keskitytään yhteen asiaan kerrallaan. Jos jotain kuitenkin tapahtuu, on hyvä pitää lähellä ensiaputarvikkeita.

- Kesällä matkustetaan ja ammattiauttajat voivat olla kauempana kuin arkena. Silloin on hyvä osata auttaa itseään ja lähimmäisiään, sanoo Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Punainen Risti on koonnut kesän ensiapuohjeet nettiin, josta ne voi tulostaa itselle muistilistaksi tai ladata ne puhelimeen. Ensiapuohjeista löytyy lista tarvikkeista, joita jokaisen kannattaisi varata kesällä loma-asunnolle, veneeseen, telttaretkelle tai festareille.

- Kun hankitaan ensiaputarvikkeita, tulee samalla mietittyä mahdollisia vahinkoja. Kun riskit ovat tiedossa, osataan vahingoilta paremmin välttyä, Myllyrinne sanoo.

Ensiaputarvikkeita voi ostaa Punaisen Ristin verkkokaupasta.

Tarkista, missä olet

Jos onnettomuus on vakava ja lisäapua tarvitaan, on tärkeä tietää, missä ollaan. Ennen lomalle lähtöä on hyvä selvittää tarkka sijainti, esimerkiksi kesämökin koordinaatit. Koordinaatit voi tarkistaa osoitteen perusteella hätäkeskuksen sivuilta

- Tarkka osoite kannattaa pitää näkyvässä paikassa ja opettaa se lapsillekin. Koskaan ei tiedä, vaikka itse joutuisi autetuksi ja avun hälyttäjänä on kesävieras toiselta paikkakunnalta, Myllyrinne suosittelee.

Auttajat löytävät paikalle myös 112 Suomi -sovelluksen avulla, sillä sovellus välittää soittajan tarkan sijaintitiedon hätäkeskukselle. Lataa ilmainen sovellus puhelimeesi sovelluskaupasta.

Mökin sijainnin ja tärkeimmät puhelinnumerot voi merkitä tulostettavaan turvatauluun. Turvataulu löytyy täältä.