02.10.2024

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin Nettiturviksesta. Olemme koonneet vastauksia kysymyksiin, joiden toivomme helpottavan sinua ja säästävän aikaasi.

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi tai haluaisit lisätietoa, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse! 

Jokin mielen päällä?

Tapaamisella keskustellaan sinulle tärkeistä aiheista. Yhdessä työntekijän kanssa etsitte voimavaroja ja ratkaisuja tilanteeseesi, jotta olosi helpottuisi. Jos käyt tapaamisilla useamman kerran, voi halutessasi saada työntekijältä myös materiaalia tai tehtäviä, joita voit pohdiskella tapaamisten väillä. Voit päättää itse, mitä haluat tapaamisella kertoa. Tapaamisilla pyritään suunnitelmallisesti edistämään sinulle tärkeää asiaa.  

Nettiturvis on tarkoitettu nuorille ja nuorille aikuisille, jotka ovat 12-29  vuoden ikäisiä. Tukea saavat myös heidän perheenjäsenensä ja muut läheiset. Läheisiä voivat olla esimerkiksi ystävät, kumppanit, sukulaiset tai perhetuttavat.  

Apumme on suunniteltu kestämään 1-10 käyntikertaa. Siinä ajassa säännöllisillä tapaamisilla ehdimme rauhoittaa yhdessä tilannettasi tai ratkoa jotakin rajattua haastetta. Joskus tulee esiin, että jokin asia tarvitsee pidempiaikaisempaa keskusteluapua tai hoitoa toisen ammattilaisen kanssa. Silloin autamme sinua löytämään lisää apua ja pääsemään sen piiriin. Ole huoletta - tapaamisten päättyessä emme jätä sinua pulaan.   

Verkkotapaamisella sinua vastassa on ammattilainen, jolla on kokemusta ja osaamista nuorten ja perheiden auttamisesta. Työntekijän nimen löydät saamastasi ajanvaraussähköpostista. Lisää työntekijöistämme voi lukea täältä.  

Meille ovat tervetulleita kaikki sukupuolet, kehot, seksuaaliset suuntautumiset, suhde- ja perhemuodot, etnisyydet ja vakaumukset. Meillä Nettiturviksella jokaisella on oikeus ja turvallinen tila itsemäärittelyyn.  


Täältä voit lukea lisää Nettiturviksen ja Nuorten turvatalojen yhdenvertaisesta työotteesta: Nuorten turvatalot sitoutuvat yhdenvertaisuuteen - Punainen Risti .

Me olemme täällä auttamassa sinua – jos jokin tapaamisella jäi vaivaamaan sinua, kerro siitä rohkeasti! Me vastaanotetaan mieluusti palautetta siitä, miten tapaamiset sujuvat. Voit antaa sitä niin tapaamisella tai nimettömästi palautelomakkeella, jonka saat sähköpostiisi aina tapaamisen jälkeen. Palaute on meille kullanarvoista – se antaa meille mahdollisuuden kehittyä ja korjata mahdolliset virheemme!  

Voit tapaamista varatessasi valita, kenen kanssa haluat jutella. Moni tykkää jutella saman työntekijän kanssa useamman kerran, koska hän tulee tutuksi. Joskus kuitenkin käy niin, että saman työntekijän vapaat ajat eivät sovikaan omaan aikatauluun. Silloin voit huoletta varata ajan toiselle työntekijälle. Sinun tarvitse kertoa kaikkea uudelleen, uusi työtekijä voi saada tiedon aiemmista tapaamisistasi. 

Joskus voi myös tuntua siltä, ettei jonkun työntekijän kanssa synkkaa. Voit silloin kokeilla seuraavaa aikaa toisen työntekijän kanssa.  

Tapaamiselle voi tulla esimerkiksi ystävän, perheenjäsenen, kumppanin tai muun läheisen kanssa. Voimme yhdessä miettiä ratkaisua sinun tai koko lähiyhteisön tilanteeseen. Kaverin voi pyytää mukaan tueksi, jos tapaamiselle tuleminen jännittää, ja vaikkapa seurustelukumppanit ovat tulleet tapaamisille pohtimaan ihmissuhdettaan. 

Tapaamiselle voi tulla ilman nuorta kuka tahansa hänen läheisensä, jolla on huoli nuoren tilanteesta. Tapaamiselle voivat tulla myös vanhemmat ja muut huoltajat pohtimaan omaa rooliaan tai jaksamista perheessä. 

Ei hätää, et ole ainoa! Monesta tuntuu jännittävältä tulla videotapaamiseen, jossa sinua odottaa sinulle täysin uusi ihminen. Saat aloittaa juttelun omalla tahdillasi. Voit myös tulla tapaamiseen ilman kuvaa tai aloittaa juttelun vaikka chattaamalla, jos se tuntuu helpommalta. Työntekijän tullessa tutummaksi, voi tuntua jo ihan luonnolliselta jutella ja pitää kameraa päällä! 

Kyllä, voit luottaa siihen, että tietosi ovat turvassa. Nettiturviksen työntekijät ja sinä itse olette ainoita, jotka pääsevät tarkastelemaan tietojasi. Käytämme tapaamisissamme Teamsia, joka tarjoaa tietoturvallisen ympäristön keskusteluille ja varmistaa, että kaikki luottamuksella käsitellyt asiat pysyvät meidän välillämme. 
Nettiturviksen työntekijöillä on velvollisuus pitää kaikki kertomasi asiat täysin luottamuksellisina. Tämä tarkoittaa, ettemme jaa keskustelujemme sisältöä kenellekään muulle, kuten vanhemmillesi, kavereillesi tai kumppanillesi. Tähän poikkeuksena ovat tilanteet joissa työntekijälle on velvollisuus tehdä lastensuojelu- tai rikosilmoitus (linkki tekstiin) tai ilmoittaa henkeen tai terveyteen kohdistuvasta vaarasta. Jos olet alaikäinen, on huoltajallasi lain mukaan oikeus saada tietojasi. Toisaalta sinulla voi myös olla oikeus estää tietojen antaminen, riippuen iästäsi ja tilanteestasi.  
Tulethan rohkeasti keskustelemaan, niin saat lisää tietoa asiasta tapaamisella. Meidän tavoitteenamme on varmistaa, että saat tarvitsemasi tuen ja avun. 

Kun varaat ajan, tarvitsemme sinulta vähintään nimen tai nimimerkin ja sähköpostiosoitteen, jotta voimme lähettää sinulle linkin tapaamiseen. Varatessa sinulta kysytään tietoja, joiden tarkoitus on kerätä nimetöntä tilastotietoa Nettiturviksen kehittämiseksi. Tapaamisella pyydämme sinulta perustietoja, jotta voimme kirjata sinut asiakastietojärjestelmään, jota käyttävät vain Nettiturviksen työntekijät. Kenenkään ei ole pakko antaa tietoja, mutta niitä tarvitaan jos haluaa jatkaa tapaamisia. Lue lisää tietojen keräämisestä rekisteriselosteesta. 

Keskustelut Nettiturviksessa ovat luottamuksellisia. Kaikilla meidän ammattilaisilla on ilmoitusvelvollisuus, jos vaikuttaa että alaikäinen nuori on lastensuojelun palvelujen tarpeessa tai välittömässä vaarassa. Silloin asiasta kerrotaan myös vanhemmille, jollei se ole nuorelle vaaraksi. Teemme tämän aina kanssasi yhteistyössä, jos se vain on mahdollista. Muutoin tapaamisella puhutuista asioista ei mene tietoa ulkopuolisille tahoille, ellei asiasta erikseen sovita. Yhdessä voimme pohtia, mitkä asiat ovat sellaisia, joista myös huoltajien olisi hyvä olla tietoisia, ja miten asioita voisi kertoa hyvältä tuntuvalla tavalla.  

Keskustelussa voi joskus tulla esille, että tarvitset muutakin kuin keskusteluun pohjautuvaa tukea. Chatin päivystäjät voivat silloin ohjata sinua oikeisiin palveluihin tai voitte yhdessä päivystäjän kanssa pohtia ratkaisua tilanteeseesi. Mikäli kyseessä on akuutti hätätilanne, lastensuojelullinen huoli tai rikos, tulee meidän keskustelutietojen pohjalta olla yhteydessä hätäkeskukseen, lastensuojeluviranomaisiin tai poliisiin. (Mikäli poliisi pyytää, välitämme heille IP osoitteesi ja yhteyden tekniset tiedot, jotta sinä saat apua.) Teemme ilmoitukset aina yhteistyössä kanssasi,  mikäli mahdollista. 
 
Myös hätätilanteiden jälkeen olet aina juttelemaan kanssamme. Sinun hyvinvointisi on meille Nettiturviksella ensisijaisen tärkeää – välitämme sinusta ja siitä, että voit hyvin. 

Kyllä voit! Nettiturviksen tapaamiset tapahtuvat Teamsin välityksellä, joka toimii tietokoneen lisäksi myös mobiililaitteella niin selaimella kuin sovelluksessa. Suosittelemme lataamaan Teams-sovelluksen, jonka kautta käyttö on selkeämpää.  

Ei tarvitse! Kun varaat tapaamisen, saat vahvistussähköpostin, jonka linkistä pääset suoraan tapaamiseen. Tapaamiseen liittyäksesi sinun tarvitsee antaa vain nimesi tai nimimerkkisi, jotta pääset keskustelemaan.  

Sinun ei tarvitse tietää tai valita heti! Voit varata ajan ensin Nettiturvikselle. Jos huomaat, että toivoisit mieluummin lähitapaamisia, voimme ohjata sinut jollekin viidestä Nuorten turvatalosta tai muuhun sinua lähellä olevaan palveluun. Voit myös katsoa, onko jokin Nuorten turvataloista sinua lähellä, ja varata lähitapaamisen. (linkki)  

Käytämme Teamsia myös tapaamisilla, koska se on tietoturvallinen ja mahdollistaa tarpeellisen yksityisyydensuojan – näin luottamuksella käsitellyt asiat pysyvät turvallisesti meidän välillä.  


Vaikka olemme säännöllisesti läsnä esimerkiksi Instagramissa, emme voi taata siellä samanlaista henkilökohtaista ja tietoturvallista palvelua. Ajanvarauksella varmistetaan, että työntekijällä on aikaa keskittyä juuri sinuun koko tapaamisen ajan! Lisäksi voimme tarvittaessa jakaa dokumentteja tai muita materiaaleja, joita voit tutkia rauhassa. 


Jos sinua ahdistaa ajatus Teamsin käytöstä, voit kertoa siitä lisätiedoissa aikaa varatessasi. Tämä on aihe, jota kannattaa aluksi käsitellä työntekijän kanssa, jotta löydämme sinulle sopivan tavan olla tapaamisissa.